Import niektórych produktów wymaga przeprowadzania na granicy kontroli sanitarnej towaru, nim dane towary opuszczą, bądź wjadą do kraju. Jeśli planujesz rozszerzyć ofertę swojej firmy, dystrybuować produkty za granicą, warto poświęcić chwilę czasu, by dowiedzieć się kiedy na granicy konieczna będzie kontrola z sanepidu?
Państwo jako takie musi stać na straży bezpieczeństwa swoich obywateli. Chodzi tu zarówno o ochronę przed atakiem fizycznym innych państw, jak i o ochronę przed skażeniem biologicznym, epidemiologicznym spowodowanym np. przedostaniem się niebezpiecznych substancji, produktów do obrotu handlowego.
Kiedy konieczna będzie kontrola sanitarna towarów?
Będąc członkiem Unii Europejskiej mamy ten przywilej, że dopóki nasza firma importuje żywność, bądź produkty mające kontakt z żywnością z krajów z UE obowiązują nas prostsze procedury importu towarów. Jeśli zamierzamy rozszerzyć usługi o kraje nienależące do UE, czeka nas trochę formalności.
Kontrole sanepidu na granicy dotyczą szeregu produktów żywnościowych, które szczegółowo opisane są w załączniku do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 8 grudnia 2011 r. w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej (Dz. U. nr 272, poz. 1612) oraz innych towarów mających kontakt z żywnością, o których mowa w obowiązujących wprost przepisach Unii Europejskiej określających szczególne warunki przywozu lub zwiększony poziom kontroli towarów przywożonych z państw trzecich.
Kontrola odbywa się w granicznych kontrolach sanitarnych. Pozytywne przejście procedury sprawdzania bezpieczeństwa importowanego towaru skutkuje wydaniem świadectwa. To one jest podstawowym dokumentem potwierdzającym podczas kontroli celnej na granicy bezpieczeństwo importowanego towaru.
Jakie produkty obligatoryjnie poddawane są kontroli sanepidu?
Importowanie produktów żywnościowych z krajów nienależących do UE wiąże się z koniecznością uzyskania pozwolenia na ich wwiezienie do kraju. Produkty te można podzielić na kilka kategorii będą to m. in.:
Przykładowo takiej kontroli podlegają:
-
żywność pochodzenia roślinnego:
-
warzywa i owoce, w każdej postaci
-
konserwy
-
herbata
-
kawa (w tym palona i bezkofeinowa)
-
artykuły zawierające kawę
-
przyprawy w formie korzenia oraz te suszone, mielone lub rozgniecione
-
pszenica (z wyjątkiem tej przeznaczonej na siew)
-
soki i ekstrakty roślinne, oleje
-
czekolada, kakao oraz wyroby je zawierające
-
wyroby cukiernicze i piekarskie
-
produkty zbożowe
-
przetwory, galaretki, przeciery i pasty owocowe, w tym orzechowe poddane obróbce cieplnej
-
zupy i buliony
-
przetwory homogenizowane, lody
-
oraz napoje: woda, wina ze świeżych winogron i wermuty
-
-
materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością:
-
naczynia stołowe i kuchenne z tworzyw sztucznych, z porcelany, również chińskiej oraz ceramiczne inne niż z porcelany
-
stołowe i kuchenne artykuły gospodarstwa domowego z żeliwa lub stali
-
ręcznie obsługiwane urządzenia mechaniczne do przygotowania, obróbki lub podawania potraw
-
młynki i miksery spożywcze, sokowirówki.
-
Warto przy tym wiedzieć, że taka kontrola nie jest wymagana, kiedy zamierzamy sprowadzić produkty z listy do celów marketingowych, czy badań jakościowych bądź też eksportujemy towar, a kraj docelowy nie wymaga od nas okazania takowych świadectw.